Portrait Dog's

1.Wat houdt adoptie in?

Adoptie is niet moeilijk, een goeie match is het allerbelangrijkste dus vertel me eens wat over jezelf. Hoe is je gezinssamenstelling, hoe woon je, werk je en hoe lang moet een hondje max alleen zijn en heb je nog andere dieren of ervaring met honden? Dan kijken we samen of het hondje van je keuze een match is voor jullie! De adoptiekosten bestaan puur en alleen uit de gemaakte dierenartskosten (alle verplichte entingen, chip, EU paspoort en gezondheidsverklaring) plus de reis naar nederland en alles bij mekaar is 325 euro Onze hondjes worden onder contract geadopteerd.

2. De dag van aankomst en de eerste weken thuis

 

Hier de lap met algemene info! Haal eruit wat je denkt wat voor jou van toepassing is

Breng de volgende spulletjes mee voor het ophalen:
-sliptouw, dat past altijd! Foto van een goed sliptouw post ik nog. Dit is VERPLICHT! We hebben geen tijd halsbandjes of tuigjes op maat te gaan maken plus dat geeft extra stress voor de hondjes.
Koop als je thuis bent liefst een goed passend tuigje en gebruik het sliptouw de eerste weken als extra veiligheid met uitlaten. Halsbandjes zijn niet veilig genoeg, kan te makkelijk over het kopje schieten als hij schrikt en weg wil rennen! Veiligheid voor alles!!!
Honden die heel bang zijn worden door ons naar de auto gebracht.
Breng de volgende spulletjes mee;
-oude handdoeken of playd voor eventueel een ongelukje in de auto.
-als je van ver komt beetje water en een bakje.

Het beste is om meteen naar huis te rijden en onderweg zeker NIET te stoppen. De hondjes zijn natuurlijk onder de indruk van de reis en weten niet wat hun overkomt en ik wil geen ongelukjes met honden die per ongeluk los schieten
Dus daarom beter een ongelukje in de auto dan een hondje dat weg schiet en nooit meer gevangen kan worden
Het is dus ten strengste verboden onderweg te stoppen! Bij thuiskomst, voordat je uit stapt, zorg je er voor dat hij/zij niet weg kan glippen. Pas als alles zeker en veilig is, draag hem/haar desnoods naar binnen en zet hem daar pas neer. Later volgt nog een speciaal stukje over de veiligheid. Heeeeeeel belangrijk!!!!

Wees de eerste weken extra voorzichtig met jullie schatjes. Ze zullen erg moeten wennen aan alle nieuwe dingen die hun nu gebeuren en ze kunnen ook nog gestressed zijn. Extra voorzichtigheid ivm weg schieten is dus zeker aan te raden!
Ga ook nog niet meteen wandelen! In ieder geval nietvoordat je een goed (anti-ontsnappings) tuig hebt. Je kunt die bestellen op de www.donatieshop.nl. Een deel van de opbrengst gaat naar het goeie doel!
Kijk naar je hond en voel aan wat al kan en wat nog niet. De een is sneller en makkelijker dan de ander. Bij wat je ook doet, hou de veiligheid en het welzijn van je schat altijd in de gaten. Is iets nog te eng? Niet doen!

Door verandering van voer, stress en ook de ontwormingspil die ze nog voor vertrek krijgen kunnen de meeste hondjes diarree krijgen. Op zich niets om je zorgen over te maken, heel normaal. Geef ze dan een paar dagen gekookte witte rijst met goed doorgekookte kip, of de beroemde wortelsoep van tante Tessa (recept post ik later nog) en ga daarna langzaam brokjes bij voeren. Vooral niet teveel voeren. Beter te weinig dan teveel. Mocht de diarree niet over gaan vang van 3 dagen poep op en laat dit onderzoeken door de dierenarts. Dat kan dan giardia zijn. Ook niks ergs en is met een kuurtje Panacur (5 dagen) of indien nodig een sterker middel met metrodinazol (bv Metrobactin) als de Panacur net niet voldoende zou werken heel goed op te lossen. De meeste honden krijgen last van diarree, dus loop niet te lang door met diarree!!! Giardia is niets engs of ergs, maar je moet het wel even op tijd aanpakken. Laat je ook niet gek maken door een dierenarts met spookverhalen, geloof me, ik heb hier heel veel ervaring mee en het valt allemaal reuze mee!!
De brokken die ze in Griekenland of Roemenie krijgen hebben we hier niet dus koop gewoon brokken die jij wil gaan geven en kijk of ze dat lekker vinden. Geef ook voldoende, tenminste als ze geen diarree hebben, de meesten hebben chronisch honger en je mag gerust meer geven dan wat op de verpakking staat zolang het nodig is.

Ik slaap de eerste nachten altijd bij een nieuwe (opvang)hond. Vooral pupjes die ineens alleen zijn maar ook volwassen honden kunnen zich erg verdrietig voelen als ze ineens helemaal alleen zijn. Bouw dit dus op en kijk hoe jouw hondje gaat reageren en speel daar op in.

Ik raad aan ook te beginnen met CBD olie. Dat is ontzettend goed voor angst, stress en de algemene geestelijke en lichamelijk conditie van de hond maar wordt ook voor mensen gebruikt. Mijn honden en opvanghonden hebben er altijd veel baat bij. Ik heb een nieuwe leverancier gevonden en achter dit merk sta ik 100%. Er is veel troep te koop, je kunt het tegenwoordig al bij Kruidvat kopen maar niet doen! Daarvan kan ik de werking niet garanderen.
De beste olie kun je online bestellen op www.cannaz.nl of via mij dan kan ik een flesje voor je meebrengen met ophalen. Het kost 15 euro en je doet er heel lang mee. Wil je dat ik er een voor je mee breng laat me dat dan weten.

Zindelijk maken/worden is niet zo moeilijk. Alle hondjes krijgen uiteindelijk wel door dat ze het buiten moeten doen. Ongelukjes zullen zeker gebeuren, negeer dat maar beloon uitgebreid als het buiten wel lukt. Meestal de eerste tijd ook nog niet met uitlaten maar in de tuin. Een hond is kwetsbaar als hij plast of poept en tijdens een wandeling is het nog veel te spannend om dan iets te doen. Dus je kunt terug komen na een uur lopen en dan gaat hij leuk binnen plassen en poepen. Heel normaal! Wees blij als hij het al in de tuin gaat doen. Tijdens wandelingen dat komt met de tijd wel. Word nooit boos of gestressed, dat maakt het alleen maar erger! Gewoon opruimen en nergens op reageren.

Bijna geen hond is gewend aan lopen aan de lijn. Je mag in sommige gevallen blij zijn als je de eerste keer het einde van de oprit haalt.
Heb ook hierin geduld en bedenk, alles is nieuw en eng. Autos, fietsers, voetgangers, allemaal heel erg spannend en misschien eng.
Heb geduld en wees zeer voorzichtig dat hij in angst niet los kan schieten. Gebruik dubbele zekering, het beste is een goed tuigje plus het sliptouw als extra zekering.

*Voor de eerste dagen verlang en verwacht niet teveel van je hond. Heel de wereld staat op zijn kop en geef vooral rust en ruimte. Transport is lang en zwaar voor ze dus geef extra rust! De een reageert juist heel hyper terwijl de ander veel wil slapen. Respecteer dit. Kraambezoek liever niet in de eerste dagen! Ook hiervoor geldt dat elke hond weer anders is maar heb je een hond die nog heel onder de indruk is van alles wat er gebeurt wees dan extra voorzichtig en begripvol. Sleep hem/haar ook niet meteen overal mee naartoe. Teveel indrukken geeft teveel problemen, ook later!

*Alle hondjes zijn voldoende geent. Ze hebben de cocktailentingen gehad, de rabies en zijn ontwormd en ontvlooid voor vertrek.
In nederland en belgie krijgen pups met 6, 9 en 12 weken 3 entingen. Omdat onze hummels vaak al ouder zijn voordat ze werden gevonden volstaan 1 of 2 entingen dus ga NIET bij enten, ook al zegt jouw dierenarts misschien dat het wel moet! De weerstand na de stress van transport is sowieso al laag en nog bij laten enten brengt je schat in gevaar, dus NIET DOEN!
De enige 2 entingen die ze niet hebben gehad zijn de ziekte van weill (sommigen hebben dat wel gehad dus laat het paspoort checken door je da) en de kennelhoest. Dat kun je later nog laten doen maar zeker niet binnen de eerste maand! Ik ben sterk tegen over-enten. Mijn honden krijgen na de eerste 2 jaar geen entingen meer en dat is ook echt niet nodig. Als je wil weten of je hond nog voldoende beschermd is kun je altijd een titertest vragen. Die maakt onnodig duur enten overbodig. Ook niet meer ontwormen en ontvlooien binnen 2 weken! Teveel van die chemische troep is zo slecht..

*Vergeet niet de chip te registreren! Dit is verplicht binnen 2 weken na aankomst!
In nederland kan dat heel makkelijk online via www.ndg.nl, voor de belgen onder ons moet je dat bij je dierenarts laten doen.Niet vergeten!
Sowieso bij vragen, altijd contact opnemen met de stichting

 

 

3. Wanneer de hond eenmaal bij je thuis is,

is het belangrijk de hond rustig en op zijn eigen tempo aan zijn nieuwe leven te laten wennen. Laat de hond de eerste weken alleen maar op zijn gemak raken en verwacht niet teveel van hem.
Laat de hond langzaam aan kennis maken met het leven zoals dat er in zijn nieuwe gezin uitziet. Neem de tijd de hond te leren kennen, en geef de hond de kans jullie en leefomgeving te leren kennen. Het opbouwen van vertrouwen in elkaar en het smeden van een band kost tijd en aanpassing bij zowel hond als eigenaar. Neem en geef hiervoor ruim de tijd.
De eerste weken is de hond bij jullie thuis, gaat hij mee op zijn dagelijkse rondjes en wordt er gewerkt aan de band en het vertrouwen. Forceer niets. Ga na hoe de hond reageert op alle dagelijkse dingen die in het betreffende gezin voorkomen en leer elkaar steeds beter kennen. Ontdek samen wat de hond leuk vindt om te doen. Is dit rustig snuffelen tijdens uitlaatrondes, zijn het balspelletjes op het veldje in de buurt, spelen met andere honden, of lekker op de bank liggen? Het kan van alles zijn, ga na waar de hond blij van wordt en van op zijn gemak raakt. Laat de hond zoveel mogelijk fijne ervaringen opdoen.
Vervolgens wordt het leven steeds meer uitgebreid. De hond gaat mee naar verschillende plaatsen, er komt visite in huis, de hond wordt even alleen gelaten, er wordt een bezoekje aan de dierenarts ingepland, er wordt kennis gemaakt met andere honden enzovoorts. Alles op het eigen tempo van de hond en passend in het leven van het gezin.
Biedt de hond altijd steun wanneer hij angstig is. Het fabeltje dat een hond genegeerd moet worden wanneer hij angstig is, is allang achterhaald. Ook honden vinden het, net als mensen, fijn wanneer ze merken wanneer ze er niet alleen voor staan en dat er iemand is om ze te steunen. Praat rustig tegen de hond, laat hem dicht bij je zijn.
Ga de hond nooit bestraffen wanneer hij anders reageert dan je verwacht had of zou willen, maar ga na waarom je hond zo doet en ga werken aan de onderliggende oorzaak!

4. Welke problemen kun je de eerste dagen/weken verwachten qua gezondheid en meer info over de entingen.

*Door verandering van voer, stress en ook de ontwormingspil die ze nog voor vertrek krijgen kunnen de meeste hondjes diarree krijgen. Op zich niets om je zorgen over te maken, heel normaal. Geef ze dan een paar dagen gekookte witte rijst met goed doorgekookte kip, of de beroemde wortelsoep van tante Tessa (recept post ik later nog) en ga daarna langzaam brokjes bij voeren. Vooral niet teveel voeren. Beter te weinig dan teveel. Mocht de diarree niet over gaan vang van 3 dagen poep op en laat dit onderzoeken door de dierenarts. Dat kan dan giardia zijn. Ook niks ergs en is met een kuurtje Panacur (5 dagen) of indien nodig een sterker middel met metrodinazol (bv Metrobactin) als de Panacur net niet voldoende zou werken heel goed op te lossen. De meeste honden krijgen last van diarree, dus loop niet te lang door met diarree!!! Giardia is niets engs of ergs, maar je moet het wel even op tijd aanpakken. Laat je ook niet gek maken door een dierenarts met spookverhalen, geloof me, ik heb hier heel veel ervaring mee en het valt allemaal reuze mee!!
De brokken die ze in Griekenland of Roemenie krijgen hebben we hier niet dus koop gewoon brokken die jij wil gaan geven en kijk of ze dat lekker vinden. Geef ook voldoende, tenminste als ze geen diarree hebben, de meesten hebben chronisch honger en je mag gerust meer geven dan wat op de verpakking staat zolang het nodig is.
*Alle hondjes zijn voldoende geent. Ze hebben de cocktailentingen gehad, de rabies en zijn ontwormd en ontvlooid voor vertrek.
In nederland en belgie krijgen pups met 6, 9 en 12 weken 3 entingen. Omdat onze hummels vaak al ouder zijn voordat ze werden gevonden volstaan 1 of 2 entingen dus ga NIET bij enten, ook al zegt jouw dierenarts misschien dat het wel moet! De weerstand na de stress van transport is sowieso al laag en nog bij laten enten brengt je schat in gevaar, dus NIET DOEN!
De enige 2 entingen die ze niet hebben gehad zijn de ziekte van weill (sommigen hebben dat wel gehad dus laat het paspoort checken door je da) en de kennelhoest. (Sommigen hebben deze ook al gehad dus nogmaals eerst laten checken door dierenarts) Dat kun je later nog laten doen maar zeker niet binnen de eerste maand! Ik ben sterk tegen over-enten. Mijn honden krijgen na de eerste 2 jaar geen entingen meer en dat is ook echt niet nodig. Als je wil weten of je hond nog voldoende beschermd is kun je altijd een titertest vragen. Die maakt onnodig duur enten overbodig.
Ook niet meer ontwormen en ontvlooien binnen 2 weken! Teveel van die chemische troep is zo slecht..

*Jeuk is ook een veel voorkomend probleem. En dat kan veroorzaakt worden door meer factoren. Hondjes komen uit de shelter en leven veel/vaak buiten en staan dus bloot aan alle weersomstandigheden en ongedierte. Jeuk hoeft niet altijd ongedierte te betekenen! Als je schat jeuk heeft ga niet meteen denken aan vlooien. (Lees hierboven over de behandeling die ze gehad hebben) Jeuk kan ook komen door stress en door een vies en vuil vachtje. Ze hebben nog nooit in hun leven een wasbeurt gehad namelijk! Dus de eerste actie is een wasbeurt met best een ph neutrale shampoo, of bij toch nog vlooien een goeie vlooienshampoo. Niet dat de jeuk dan meteen weg is, ook een wasbeurt kan weer jeuk geven. Gaat de jeuk na een tijdje niet weg of wordt minder dan zou je bij de dierenarts kunnen laten checken of er geen sprake is van huidmijt.
Is er geen lichamelijke oorzaak voor de jeuk dan is het hoogstwaarschijnlijk stress. Het is ook niet niks wat ze allemaal door hebben moeten maken he!