Blaffen! OEI!Niemand kan verwachten dat een hond nooit blaft. Dat is even zo onredelijk om te verwachten dat een kind nooit praat. Maar sommige honden hebben een overdreven blaf gewoonte. Als dat een probleem is met jouw hond, is het belangrijk om uit te zoeken wat de oorzaak is van het vele blaffen. Als je eenmaal weet waarom hij blaft, kan je beginnen om zijn geblaf probleem te behandelen.

Waarom blaffen honden?
Territoriaal / Beschermend: Wanneer een persoon of een dier in de buurt komt van het gebied dat jou hond ziet als zijn grondgebied, kan het tot overmatig blaffen leiden. Als de dreiging dichterbij komt, wordt het blaffen vaak luider. Jouw hond zal alert en zelfs agressief kijken tijdens dit soort blaffen.

Alarmerend / Angst: Sommige honden blaffen als reactie op geluiden of objecten die hun aandacht trekt of waarvan ze schrikken. Dit kan overal gebeuren, niet alleen op hun eigen territorium.

Verveling / Eenzaamheid: Honden zijn roedel dieren. Honden die voor lange periodes alleen gelaten worden, zowel in het huis of in de tuin, kunnen zich gaan vervelen of zich ongelukkig gaan voelen. Blaffen kan dan een manier zijn om zichzelf bezig te houden of als uiting van stress. Ze vertonen meestal ook andere symptomen zoals vernielzucht, onrust, depressie en onzindelijkheid.

Begroeting / spel: Sommige honden hebben de neiging om veel te blaffen als ze opgewonden en blij zijn wanneer ze een persoon of andere hond tegenkomen. Het is meestal een vrolijk blafje, dat gepaard gaat met een kwispelende staart en soms springen.

Aandacht: Honden kunnen ook blaffen omdat ze iets willen, zoals naar buiten gaan, spelen, eten of jouw aandacht.

Algemene tips om blaffen af te leren

Het afleren van blaffen zal veel tijd en moeite vergen en vooral ook een consequente aanpak. Het zal niet over een nacht ijs gaan, dus wees geduldig! Met de juiste technieken zul je na enige tijd vooruitgang zien. Hier zijn een paar algemene tips om te onthouden wanneer je begint met trainen.

Schreeuwen stimuleert je hond alleen maar om meer te blaffen omdat hij denkt dat je mee doet. De eerste regel is dat je je hond op een rustige maar assertieve manier aanspreekt. Leer je hond het woord “stil!”, hij zal dit snel genoeg oppakken wanneer hij in het begin telkens beloond wordt met iets lekkers zodra hij stil (ook al is dit maar een paar seconden).
Een vermoeide hond is een rustige hond. Als jouw hond blaft wanneer hij alleen is, put hem dan uit voordat je gaat. Maak een lange wandeling, laat hem lekker rennen of spelen met de bal.
Sta niet toe dat het blaffen maar gewoon wordt. Hoe langer een hond iets doet, hoe meer ingebakken het wordt. Tijdens blaffen komen er chemische stoffen vrij in de hersenen die de hond een prettig gevoel geven. Behandel het blaf probleem daarom zo snel mogelijk.
Corrigeren en belonen
Blaffen is zelfbelonend gedrag, het heeft geen zin om dit te negeren. Het zal niet uit zichzelf ophouden.

Blaffen wanneer de hond alleen thuis is
Honden zijn roedeldieren en voor vele valt het niet mee, alleen thuis blijven. Sommige honden proberen door middel van veel te blaffen en huilen er voor te zorgen dat hun baas weer thuis komt. Verlatingsangst leer je niet zo maar af, dit moet langzaam opgebouwd worden. Wanneer je het huis verlaat geef hem dan 10 minuten van te voren geen aandacht meer. Hetzelfde geldt als ze thuiskomen: negeren, niet praten, niet aaien, niet kijken, niks. Zo begrijpt de hond, dat zijn blaffen de baas niet terug heeft gebracht. Hij heeft namelijk geblaft terwijl je weg was en hij wordt hiervoor geprezen door je aandacht als je thuiskomt.
Territoriaal geblaf
Omdat dit type geblaf vaak wordt veroorzaakt door angst of een waargenomen bedreiging, kan het verminderd worden door het beperken van wat je hond ziet. Als hij in een omheinde tuin verblijft, gebruik dan een hoog houten hek inplaats van een hek waar hij doorheen kan kijken. Binnenshuis kun je de toegang tot ramen beperken of bedek ze met bijvoorbeeld vitrages (doe in ieder geval de gordijnen dicht als je weg gaat). Dit is vooral in het begin van belang. Zodra de gewoonte om te blaffen is verminderd kun je verder trainen met meer toegang tot zicht naar buiten. Zodra de hond blaft doe je de gordijnen dicht, is hij stil kunnen de gordijnen weer open.

Als je hond blaft op voorbijgangers kan je hem op de volgende manier trainen: Zodra iemand voorbij loopt ga je de hond afleiden met een speeltje of iets lekkers, zorg dat hij niet de kans krijgt om te blaffen. Blijf de hond belonen voor het stil zijn. Hiermee zorg je er voor dat de hond positieve associaties ontwikkeld wat betreft voorbijgangers. Deze zelfde methode kun je ook toepassen op straat.
Het is de kunst om ongewenst gedrag positief te kunnen ombuigen

Het DNA van een straathond zit al heel anders in elkaar dan van een gefokte hond. Deze honden hebben een veel sterker hondeninstinct. Zij moeten al generaties lang overleven; dus voor hun eigen eten zorgen, zichzelf verdedigen, zichzelf in veiligheid brengen. Zij passen zich minder makkelijk aan aan onze huiselijke levenswijzes.
De meeste honden uit het buitenland hebben meer tijd en geduld nodig. Vanwege hun sterke instinct zijn ze minder makkelijk te vormen naar onze wensen. Zo hebben de meeste honden een flink jachtinstinct. Daar moet je mee om kunnen gaan. Ze hebben vaak ook een sterke waakfunctie. Zij blaffen over het algemeen meer en zijn territorialer dan de gemiddelde viervoete

 

dog_bark.jpg