SOS DIARREE!

TANTE TESSA’S WORTELSOEP BIEDT HULP!
 

Ideaal voor diarree!
1. Neem 500 gram wortelen
2. Was de wortelen, snij de uiteinden en lelijke plekken eraf en schil of rasp ze indien nodig.
3. Snij de wortelen in kleine stukken en zet het met 1 liter water op het vuur.
4. Breng het aan de kook en draai dan het vuur lager zodat het zachtjes door kan koken.
5. Laat de soep minimaal 1,5 uur koken: zodat de wortelen goed murw gekookt worden.
6. Pureer de soep met behulp van een staafmixer, een keukenmachine of haal het door een zeef. Als je niets van deze keukenhulpjes hebt kan je ook met een vork de grotere stukken wortel zo fijn mogelijk prakken.
7. Vul de soep aan met gekookt water tot je weer 1 liter hebt. De soep moet net zo dik zijn als dikke karnemelk (om je een idee te geven).
8. Voeg 1 theelepeltje zout toe (liefst zeezout). Let op: als je hond op speciaal dieet staat of nierproblemen heeft: laat dan dit zout achterwege!
De soep is nu klaar voor gebruik: laat het goed afkoelen tot het lauw of helemaal koud is.
Tip: Als je grotere porties maakt is dat handig: je kan de soep makkelijk invriezen en later gebruiken.
Hoeveel en wanneer geef je de soep?
Bied ongeveer 4 of 5 keer per dag een portie soep aan. Pas de grootte van de porties aan, aan de grootte van je hond. Een algemene richtlijn voor porties is: voor zeer kleine honden ongeveer 0,1 liter per portie. Voor redelijk kleine honden ongeveer 0,25 liter per portie. En voor middelgrote honden 0,5 liter per portie. Grote honden kan je meer geven, net wat ze willen drinken. Je kan niet zo snel overvoeren met deze soep, er zit veel vocht in, wat je hond ook hard nodig heeft bij diarree.
Als je hond nog wél zijn gewone voer krijgt is het belangrijk dat je éérst de soep geeft, en pas daarna zijn andere eten. Houdt minimaal 30 minuten aan tussen de soep en de hoofdmaaltijd. De gekookte wortelmassa zorgt namelijk voor extra bescherming en ondersteuning van de darmwand, en dat gaat niet als er ander voedsel in de weg zit. Geef eventueel wel iets minder voer, omdat je hond met deze extra soep ook wat extra calorieën binnen krijgt.
Eenvoudige check of de soep ‘werkt’
Als je de soep gegeven hebt, en je hebt de bovenstaande instructies goed gevolgd kan je eenvoudig checken of de soep zijn bijzondere werk doet. Bekijk de ontlasting van je hond nadat hij de soep heeft gekregen. Je zal een duidelijk oranje sliert zien. De wortelen zijn door de darmen gegaan en hebben daar hun beschermende laag afgegeven. Het oranje deel in de hondenpoep moet duidelijk en groot genoeg zijn (minimaal 4 tot 5 centimeter lang). Als dit duidelijke korter is, geef dan je hond de volgende keer iets meer van de wortelsoep.
Kieskeurige hond ?
Heb je een hond die deze soep niet wil eten? Of wil je jouw lieve viervoeter een beetje extra verwennen? Veel honden vinden het extra lekker als je een schepje honing bij de soep doet, en zullen het dan met smaak eten.
Veel succes!!

De oorzaken van diarree : virussen, bacteriën en parasieten. Elk onevenwicht in de darmflora kan echter ook diarree veroorzaken zoals stress.
De Wortelsoep is zo’n oud huismiddeltje dat nog steeds heel werkzaam is bij darmklachten en diarree. Het werkt voor mensen, maar ook voor honden, op dezelfde manier. Deze soep heeft een bijzondere werking!

Hoe kan zo iets eenvoudigs als wortelsoep zo’n goede werking hebben bij diarree en andere darmklachten? Het recept is zo simpel dat het bijna ongeloofwaardig wordt.
Maar niets is minder waar, want er is een heldere verklaring: Door het langdurig koken van wortelen ontstaan bepaalde suikermoleculen, oligosacchariden genoemd Deze suikermoleculen hebben de eigenschap dat ze zich aan de darmwand vasthechten en daar een soort gladde filmlaag vormen. Hierdoor kunnen de infecterende ziektekiemen zich niet meer aan de darmwand hechten om daar hun schade aan te richten. Doordat deze ziektekiemen geen houvast hebben zullen ze met de ontlasting mee het lichaam verlaten.

De wortelsoep kan een infectieziekte (van de darmen) tot wel 2 dagen eerder de kop in drukken. In ieder geval zullen klachten zoals diarree aanzienlijk sneller verminderen. Het blijkt ook te werken bij Giardia, een parasitaire aandoening van de darmen, omdat een hardnekkige parasiet is die zich ook vastklampt aan de darmwand!
In sommige gevallen is het een goed, en veel zachter alternatief dan een antibiotica kuur. Natuurlijk is het altijd raadzaam om je dierenarts te raadplegen, vooral als je hond langer dan een paar dagen diaree-klachten heeft. En als je hond koorts heeft, sloom of lusteloos is, bel dan zeker even met de dierenarts!

diarree-hond.jpg